Column: VSO de Brug staat klaar om met spannende film te verbazen!
13 January 2017

Bazen Verbazen op VSO De Brug

 

VSO De Brug uit Almelo werkte de weken voor de kerstvakantie aan een spannende film. Het script werd door de leerlingen zelf bedacht en is een mix van een thriller en de competenties van de leerlingen. De film laat de groep zien op verschillende stageplekken waar ieders kwaliteiten, kennis, talenten en inzet naar voren komen. Maandag 16 januari vindt de werkgeversbijeenkomst plaats bij Theater Hof88 in Almelo.

 

Annelie van der Linden (vakleerkracht drama op VSO De Brug) blikt samen met haar leerling Wouter Scherphof terug op Bazen Verbazen.

 

 

Door Annelie van der Linden


“Voor de zomervakantie hebben we twee workshops gevolgd en daarna zijn leerlingen en leerkrachten bezig gegaan een goed plan te ontwikkelen. We waren allemaal enthousiast en wilden voor de winst gaan. Super blij waren we toen na de zomervakantie het bericht kwam dat we gewonnen hadden!

 

Met Marrit Bausch en Hermen van de Waal van Maas theater en dans hebben we in november binnen 8 dagen een film gemaakt. Van begin tot het einde waaronder scènes bedenken, een storyboard tekenen, muziek opnemen, informatie verzamelen voor de aftiteling, oefenen, camera-assistentie, toneelspelen, kleding verzamelen. Nadat alles gefilmd was, heeft Hermen er een mooie, spannende film van gemaakt.

 

We hebben de film al laten zien aan alle andere leerlingen van onze school. Die waren ook enthousiast. Er waren zelfs leerlingen die vroegen of er een vervolg op Bazen Verbazen komt. We denken dat zij zelf ook wel graag in een film willen spelen.

Nu zit de presentatie voor de werkgeversbijeenkomst er aan te komen en we vinden het best spannend, maar we hebben er ook heel veel zin in.

 

De leerlingen die betrokken waren bij het project krijgen niet alleen de mogelijkheid zich te presenteren aan de werkgevers, ze hebben ook in het repetitieproces enorm veel geleerd en een positieve ervaring opgedaan. Er werd een beroep gedaan op de flexibiliteit van alle leerlingen en de meeste leerlingen gingen daar bijzonder goed mee om! Geweldig om te zien hoe leerlingen die dat niet gewend zijn, zich toch aan konden passen aan de manier van werken. Van fragmenten naar een groot geheel toe i.p.v. van een overzichtelijk geheel inzoomen op de details. Bovendien konden alle deelnemers binnen dit project hun eigen kwaliteiten laten zien. En dat is goed gelukt.

Er lopen hier op VSO De Brug in ieder geval trotse leerlingen en leerkrachten rond!”

 

 

Door Wouter Scherphof, met ‘SCH’


“Hallo, ik ga jullie vertellen hoe ik het vond om met Bazen Verbazen bij ons op school mee te doen.


Voordat we konden filmen hebben we met de hele groep het verhaal bedacht. Alle scènes moesten we opschrijven en uitproberen. Ook moest je aangeven of je voor of achter de schermen iets wilde gaan doen. Ik heb gekozen om in de film mee te spelen en kreeg de rol van detective.


Het leukste vond ik het repeteren en de vechtscène oefenen. Iedereen heeft van Taco les gehad in stagefight. Dit was cool en je leert er ook nog iets van. Tijdens het filmen moest ik soms wel 5 keer achter elkaar hetzelfde stukje spelen, dat duurde soms best wel lang; Hermen wilde van verschillende kanten filmen of ik was m’n tekst vergeten. Toch is het gelukt om de film in 2 dagen op te nemen, best wel oké, denk ik. We hebben op verschillende plekken gefilmd omdat we veel wilden laten zien. Ik vind vooral de scènes op de Groene Brug erg mooi geworden. Bij de scène van de moord, dit was op school in het kooklokaal, mocht ik meekijken. Zo kon ik ook mooi zien hoe het achter de schermen ging; Kevin kan erg goed ‘dood’ spelen en komkommer snijden is ook geen probleem. Hermen is een goede cameraman, hij heeft er een spannende film van gemaakt!


14 december hebben we de film en de slotscène op school gepresenteerd. Ik was best zenuwachtig, ik vond het wel spannend om voor de kinderen van school te spelen. We hebben het 2 keer gepresenteerd, voor onder- en bovenbouw. Het ging heel erg goed, en we kregen alleen maar complimenten. Een leerling vroeg: ’komt er ook een deel 2?’ Kun je nagaan, we hebben dus nu al veel mensen verbaasd!


Ik hoop dat er op 16 januari veel bazen naar mij toe komen voor een werk of stageplek. Het liefst wil ik werken in een bakkerij of iets met sport gaan doen.


Nu maar hopen op heel veel werkgevers op 16 januari in Hof88 in Almelo. Ik ben er klaar voor!